Linux'a giriş: Hangi distro ve önerilir mi?

İnternette dolusuyla GNU/Linux distro önerisi var ve herkes kendi doğrusunu söylüyor.Linux distrosu önerisi almak yerine, denemek en iyi çözüm. En çok kullanılan Linux distroları yeni kullanıcılar için en rahat olanıdır. Mint, Manjaro ikisini de indirin ya da DistroTest ile deneyin. Birisi Ubuntu, Debian diğeri Arch. Diğer distrolara bakmana bile gerek yok çünkü bir süre sonra canın sıkıldığında onları da turlayacaksın. Oyuncuysan da büyük ihtimalle Windows geri döneceksin. Çünkü seni şirketler buna zorluyordu, ama Steam sağ olsun bu değişecek.


Herhangi bir sıkıntınızda da pes etmeyin, unutmayın, adım atmayı bile tekrar öğreneceksiniz. Eğer çözemediyseniz wikilere bakın, forumlara yazın. Gene bir şey çıkmazsa başka tabanlı bir distro'ya geçmeyi deneyin ama kesinlikle pes etmeyin.

Sistemim yeter mi?
Distro indirme sitesinde Xfce gibi düşük RAM kullanan masaüstüne sahip olanı tercih ederseniz herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Genel olarak sistem gereksinimleri de her distronun sitesinde yazar. Manjaro ve Linux Mint hesap makinesine sahip olmadığınız sürece üzmez.

Oyun oynar mıyım?
Manjaro ve Pop!_OS da oynayabilirsin ama eski ve bilinmeyen oyunlar için performans ve destek yok denecek kadar az. Eğer AMD bir kartınız varsa hackintosh'ta olduğu gibi burada da şanslısınız. Linux'ta oyun konusunda AMD canımızdır. Açık kaynak kodlu sürücüleriyle sizi üzmez. Bilgisayarını konsol gibi kullananlara öneremem.

İş, okul için Word vb. kullanabilir miyim?
Çoğu uygulamaları bazı araçlar ile kullanabiliyorsunuz ama ben Word yerine özgür yazılım olan LibreOffice öneriyorum. Ayrıca soracağınız diğer çoğu uygulamanın benzeri özgür yazılım olarak bulunabiliyor. Önerdiğim özgür yazılımlar ücretsizdir.

Kodlamacılık için nasıl?
Kodlamacılık için kesinlikle doğru tercihtir. Hızlıdır, çoğunda Pyhton built-in olarak gelir. Sistemi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.




Yorumlar

Popüler Yayınlar